Rebarbara-és vaníliakrémes pitetorta

Ha csak egy szóval jellemezhetem: isteni volt. Férj kapta a szülinapjára, pontosabban a két kiskorú szülinaposunk hagyományos jellegű tortája mellé szerettem volna egy olyat, amiből én is legálisan bűnözhetek, így ezt találtam ki. Nem utoljára készült, sőt, mivel apukámnak annyira bejött, hogy a maradékot ott hagytuk nekik, férj pedig hiányolta később, így tartok tőle, nagyon hamar ismétlés lesz belőle. Amíg még kapható rebarbara...Illetve majd később is, ha idén újra telerakom vele a fagyasztót. :))) A kissé hosszadalmas leírás senkit ne riasszon vissza, mert a torta fenomenális lett.







Rebarbara-és vaníliakrémes pite

Hozzávalók:
Tésztához:
3 dkg kókuszzsír
1 tojás sárgája
kb. 1 dkg DW 1:4 cukorpótló
csipet só
kb. 5 ml víz
10 dkg őrölt mandula
1 ek. nyílgyökér liszt
2 ek zsírtalanított kókuszliszt

Rebarbarás réteghez:
50 dkg tisztított, darabolt rebarbara
ízlés szerinti édesítő
kevés fahéj
víz

200 ml főzőlé
1 ek zselatinpor

Vaníliakrémhez:
150 ml főzőlé
3 tojás sárgája
10 dkg Cocomas
1 tk útifű maghéj liszt
1 tk zsírtalanított kókuszliszt
sok vanília (aroma vagy rúd kikapart belseje)

A tésztához a puha kókuszzsírt összemorzsoljuk a mandulával és a lisztekkel, majd minden további alkotót hozzágyúrunk. Lágy, de összeálló tészta a végeredmény, amit rögtön egy nagyobb, 26 cm-es átmérőjű piteformába nyomkodunk, peremmel együtt és a krémek elkészültéig hűtőbe helyezzük.



A rebarbarát megtisztítjuk, ujjnyi darabokra vágjuk, edénybe tesszük és annyi vízzel öntjük fel, amennyi csak félig lepi el a zöldséget. Ízesítjük fahéjjal és édesítővel, pár perc alatt puhára főzzük. Szűrő segítségével leöntjük róla a főzővizet, de félrerakjuk, mert szükség lesz még rá, a rebarbarát pedig, miután alaposan kinyomkodtuk belőle a főzővizet, botmixerrel pépesítjük. Megkóstoljuk és ha szükséges, további édesítővel, fahéjjal, esetleg némi citromlével utánízesítjük és hagyjuk hűlni.


A főzőléből (nekem kb. 350 ml lett) kimérünk 200 ml-t és amikor már langyos, elkeverünk benne 1 ek zselatinport, majd az utasítás szerint megmelegítjük. Ezt is hűtjük, majd langyosan a szintén már csak langyos rebarbarapéphez keverjük.

Ennél a műveletnél már célszerű a sütőt begyújtani, és ha 180 fokra előmelegedett, a tésztát megsütjük benne, ez kb. 25 percet vett igénybe. A sütőből kivett tésztára öntjük a rebarbarakrémet, nem szükséges teljesen kihűlni, ha mind a tészta, mind a krém langyos, már beleönthető. A vaníliakrém elkészüléséig hűtőbe tesszük.


A megmaradt kb. 150 ml főzőlevet kézi habverővel elkeverjük 3 tojás sárgájával, ízlés szerinti édesítővel (kb. 1 ek volt az általam használtból), sok-sok vaníliával és lassú tűzön állandó keverés mellett megforrósítjuk, de nem forraljuk. Gyorsan kihűtjük (fontos), majd beleforgatjuk a Cocomas krémet és a liszteket. Ezt a vaníliakrémet a rebarbara rétegre egyengetjük.


Az elkészült művet legalább egy éjszaka hidegen tartjuk, majd kábé fél óra alatt befaljuk, annyira finom.

Az ételeimhez a hozzávalókat Szafinál tudod egy helyről, jó áron beszerezni: http://www.dietas-etelek-webshop.hu 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések